Κάλεσμα αγώνα ε.α.α.κ. Πάτρας

Ε.Ε. – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η αλληλεγγύη των λαών

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την ένταση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με αποτέλεσμα αντικρουόμενα ιμπεριαλιστικά κέντρα να οδηγούνται σε πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή. Οι αντιθέσεις αυτές διογκώνονται εξαιτίας της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης σε λαό και νεολαία. Ειδικότερα στην περιοχή της Συρίας διεξάγεται ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων με τα κυρίαρχα ιμπεριαλιστικά κέντρα των διαπλεκόμενων συμφερόντων ΗΠΑ – Ε.Ε. – ΝΑΤΟ και Ρωσίας, και τη συμμετοχή των δυνάμεων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Σημείο ελπίδας και παράδειγμα αγώνα η σθεναρή αντίσταση των Κούρδων ανταρτών που τόσο καιρό προβάλλονταν σαν τρομοκράτες.

Απότοκο της παραπάνω κατάστασης είναι το αιματοκύλισμα του Συριακού λαού και η όξυνση του προσφυγικού ζητήματος. Το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στη στεριά στοιβάζονται κατά χιλιάδες σε άθλιες συνθήκες σε πόλεις και νησιά είτε εγκλωβίζονται στις συνοριακές γραμμές στην προσπάθεια τους να προχωρήσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό το αποκρουστικό σκηνικό η Ευρώπη – φρούριο «των λαών» και το ΝΑΤΟ ευθύνονται κυρίαρχα για τα αίτια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Οι συγκλονιστικές εικόνες των προσφύγων στην Ειδομένη αποτελούν χαρακτηριστικές εικόνες μιας πολιτικής που κλείνει σύνορα, σηκώνει φράχτες, στέλνει καθημερινά στον πάτο του Αιγαίου πρόσφυγες και δημιουργεί στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έτσι εγκλωβίζει τις ζωές και τις ελπίδες των ανθρώπων που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι ξεριζώνουν. Πιστή στα παραπάνω είναι και η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υπογράφει – μετά το αντιλαϊκό τρίτο μνημόνιο – και το προσφυγικό «μνημόνιο», υιοθετώντας το ρόλο του θύτη και δεσμοφύλακα της περιοχής. Όμως οι φράχτες, ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δεν μπορούν να σβήσουν το πάθος για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ούτε τη συγκλονιστική αλληλεγγύη που τόσο απλόχερα εκφράζεται.

Αρχικά οφείλουμε να επεκτείνουμε το κύμα αλληλεγγύης μέσα από εγχειρήματα προκειμένου να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, καθώς και για να γίνει η αλληλεγγύη από τα κάτω, κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας, κόντρα σε Ε.Ε. –κυβερνήσεις – ΝΑΤΟ. Διεκδικώντας :

  • Ανοιχτά σύνορα
  • Να πέσει ο φράχτης του Έβρου
  • Καμία δημιουργία hotspot
  • Ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας στα κέντρα των πόλεων
  • Έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων

Ώστε να ψηλαφίσει τελικά την απάντηση του λαϊκού κινήματος και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα συντονίσει την κινηματική έκφραση του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού ρεύματος, διαδικασία η οποία θα συνδεθεί και θα εγκολπωθεί στο ευρύτερο – λαϊκό κίνημα.

Το ασφαλιστικό προμετωπίδα του τρίτου μνημονίου

Προφανώς ούτε η κατάσταση στο εγχώριο σκηνικό θα μπορούσε να ξεφύγει από την παραπάνω περιγραφή. Η κυβέρνηση ως ο πιο συνεπής εκφραστής της αστικής επίθεσης, εφαρμόζει κατά γράμμα το τρίτο μνημόνιο με προμετωπίδα αυτής την ίδια την αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν είναι απλά ακόμα ένα μνημονιακό μέτωπο, ένα μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι μία ποιοτικά βαθύτερη τομή της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στο κομμάτι της εργασίας. Αλλάζει πλήρως το χαρακτήρα της ασφάλισης καθώς μιλάμε για μετατροπή του όποιου αναδιανεμητικού χαρακτήρα της σε ανταποδοτική και ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου. Αυτή επισφραγίζει σε βάθος δεκαετιών τις ελαστικές μορφές εργασίας  που εδραιώθηκαν μέσα στην κρίση. Το νομοσχέδιο σημαίνει έξοδο από το επάγγελμα για τους νέους μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, σημαίνει διεύρυνση της μαύρης εργασίας και της δουλειάς με «μπλοκάκι». Με αυτήν την κίνηση έρχονται να επισφραγίσουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν στη νεολαία, μια νεολαία που θα είναι μετέωρη μεταξύ δουλειάς και ανεργίας, που χάνει κάθε προοπτική σε μία αξιοπρεπή ζωή, χωρίς ασφάλεια και περίθαλψη.

Για μια νέα άνοιξη των αγώνων!

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, σε όλη την επικράτεια συνέβαλλαν στην αδυναμία σταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού. Χαρακτηριστικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις λαού και νεολαίας, απέναντι στο αντι-ασφαλιστικό «έκτρωμα», με αποκορύφωμα την απεργία της 4ης Φλεβάρη, με μαζικό, δυναμικό αλλά και αντιφατικό τρόπο. Η έκβαση αυτής της μάχης αποτελεί διακύβευμα και είναι στοίχημα και στόχος για το λαϊκό κίνημα να μπορέσει να ανατρέψει το μέτρο αυτό. Πρέπει να συγκροτηθεί κίνημα αμφισβήτησης και ανυπακοής, οργανικό κομμάτι το ευρύτερου λαϊκού και εργατικού κινήματος, σε ρήξη με μνημόνια – χρέος – ευρώ – Ε.Ε. – φασισμό, ψηλαφώντας ένα δρόμο χωρίς αυτά. Ευθύνη για την κάμψη που παρατηρήθηκε στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο πέφτει κυρίως στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλά και τη στάση αποκλιμάκωσης και αναδίπλωσης του ΠΑΜΕ. Δεν πρέπει όμως να γυρίζουμε την πλάτη στον κόσμο που αγωνίζεται και να τον χαρίσουμε σε αυτές, αλλά να παρέμβουμε σε αυτόν και να τον στρέψουμε σε κατεύθυνση ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και επανεμφάνισης του στο δρόμο.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο φόντο του νέου μνημονίου

Σε αυτό το τοπίο το πανεπιστήμιο σίγουρα δε μένει ανεπηρέαστο και με το 3ο μνημόνιο, η επίθεση που δέχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η συνέχεια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, σε πλήρη σύμπλευση με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. (βλ. εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και Μπολόνια), θα έρθει να προωθηθεί με τον πιο βίαιο τρόπο. Το υπουργείο εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις που ορίζει η Ε.Ε. για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη ( εναρμόνιση με τα αγγλοσαξονικά πρότυπα των πανεπιστημίων) έχει ως στόχο την περαιτέρω σύνδεση του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της αγοράς. Το ίδιο το υπουργείο στην προσπάθεια του να εφαρμόσει με μη ενιαίο τρόπο ανά ίδρυμα και σχολή, πτυχές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με σκοπό την πλήρη προώθησή της, χρησιμοποιεί ως μοχλούς πίεσης την υποχρηματοδότηση και την αξιολόγηση, ενώ πλάτη βάζουν και οι αντιδραστικές διοικήσεις. Ακόμα, στην προσπάθεια κατάθεσης του νέου πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση που εντείνει τις αντι-εκπαιδευτικές τομές σε όλες τις βαθμίδες της, έχει εκκινήσει τη διαδικασία του «εθνικού διαλόγου». Εξ αρχής ναρκοθετημένος από το νόμο Διαμαντοπούλου και τις επιταγές του 3ου μνημονίου, αλλά και λόγω της ίδιας του της σύνθεσης, προλειαίνει το έδαφος για την κατάθεση προς ψήφιση ενός νέου πολυνομοσχεδίου. Η πραγματική φύση αυτής της διαδικασίας είναι η συζήτηση βιτρίνα του υπουργείου με την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση καταλήγει στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει στα μάτια της κοινής γνώμης, καθώς θα αποτελούν υποτίθεται, το προϊόν ενός πλατιού, ανοιχτού, δημόσιου διαλόγου.

Τα παραπάνω έχουν τον εξής σκοπό:

  • Το τσάκισμα των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής

Αυτό έρχεται να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο εργαζομένου, φτηνού, ευέλικτου και αναλώσιμου, ο οποίος θα είναι σε ένα συνεχές κυνήγι δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, χωρίς συλλογικές διεκδικήσεις και αναπαραστάσεις, που θα έρθει να δέσει γάντι με τις νέες άθλιες συνθήκες εργασίας. Στη κατεύθυνση αυτή κατακερματίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα και αποστοιχίζονται από το πτυχίο, συγχωνεύοντας γνωστικά αντικείμενα και σχολές και επαναφέρεται με πιο επιτακτικούς όρους η δια βίου μάθηση.

  • Τη διάλυση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και την ένταση της επιχειρηματικής του λειτουργίας.

Με την αξιολόγηση και την υποχρηματοδότηση εγκαθιδρύονται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία έρχονται να διαμορφώσουν το πρόγραμμα σπουδών και την έρευνα, ώστε να είναι προσανατολισμένα στην παραγωγή καινοτομίας και πατέντας, προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Επιπλέον το κόστος φοίτησης πέφτει στις πλάτες των φοιτητών, αποκλείοντας κόσμο από το πανεπιστήμιο και ειδικότερα τα παιδιά των φτωχών, λαϊκών οικογενειών.

  • Την ιδεολογική πειθάρχηση και την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών.

Δημιουργούνται εκείνοι οι φοιτητές με στόχο σαν αυριανοί εργαζόμενοι να υπακούν και να συμμορφώνονται στη τρομοκρατία και την καταπίεση του εκάστοτε εργοδότη, που θα ανταποκρίνονται στα ξεχειλωμένα ωράρια, μαθαίνοντας μέσα από την εντατικοποίηση των σπουδών τους.

Το φοιτητικό κίνημα μπροστά σε νέες προκλήσεις

Στην προσπάθεια να ψηλαφίσουμε αυτόν τον άλλο δρόμο, το φοιτητικό κίνημα οφείλει να παίξει κομβικό ρόλο στις μάχες που ανοίγονται και πιο συγκεκριμένα, να στοχεύει όχι μόνο στην ανατροπή του νομοσχεδίου, αλλά στη συνολική υπεράσπιση και επιβολή των συμφερόντων και αναγκών της νεολαίας. Έτσι και σήμερα το φοιτητικό κίνημα καλείται να απαντήσει στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την υποχρηματοδότηση, την αξιολόγηση και συνολικά να βγει μαζικά στο δρόμο, στη βάση της συνολικής απουσίας προοπτικής, παλεύοντας για τα δικαιώματα του σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση – εργασία – κοινωνική ασφάλιση. Η απάντηση αυτή όμως, θα έρθει μόνο μέσα από ένα φοιτητικό κίνημα που με όχημα τους ανασυγκροτημένους φοιτητικούς συλλόγους, όπλα συλλογικού αγώνα και διεκδίκησης, θα παλέψει και για τη συγκρότηση ενός μετώπου μαθητών – φοιτητών – σπουδαστών – εργαζομένων στο  χώρο της εκπαίδευσης, που θα αποτελεί οργανικό κομμάτι του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος και θα παλεύει για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε.

Δεν κάνουμε πίσω, από την διεκδίκηση για πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία, για την ύπαρξη καθηγητικού προσωπικού και εργαζομένων, για φοιτητική μέριμνα για όλους δωρεάν, κόντρα στο ξεπούλημα πλευρών της, κόντρα σε κάθε αποκλεισμό ώστε κανείς συμφοιτητής μας να μην παρατήσει τις σπουδές του, κόντρα στις επιχειρήσεις, κόντρα στην καθηγητική αυθαιρεσία, αναδεικνύοντας την εργασιακή προοπτική ως ραχοκοκαλιά που ενοποιεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες της νεολαίας. Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα στην υπονόμευση των πτυχίων μας. Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην πλήρη κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην ολοένα εντεινόμενη εντατικοποίηση. Δεν θα αποδεχτούμε κανέναν εργασιακό μεσαίωνα αλλά θα παλέψουμε με νεολαιίστικο στίγμα για ένα αξιοπρεπές μέλλον.

Με τα σχήματα της Ε.Α.Α.Κ.

Σε όλα τα παραπάνω, θα προσπαθήσει να συμβάλει η ΕΑΑΚ, παλεύοντας για την υπόθεση της συνολικής ανατροπής. Η υπόθεση αυτή αποκτά πιο αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, καθώς από την πρώτη θητεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναδείχθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο, πως η αντιμνημονιακή πάλη, πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με ένα αντικυβερνητικό, αντι – ΕΕ, αντιφασιστικό, αντιαναδιαρθρωτικό και  αντιδιαχειριστικό στίγμα, αλλιώς καταλήγει στην ενσωμάτωση και την υποταγή. Έτσι, λοιπόν, η ΕΑΑΚ θα συνεχίσει τον αγώνα απέναντι στη κυβέρνηση, την ΕΕ και την πολιτική τους, μακριά από λογικές συνδιαλλαγής και συνδιαχείρισης.

 

Με τα σχήματα της ΕΑΑΚ, λοιπόν, που πρεσβεύει μια Αριστερά:

Ανεξάρτητη από την αστική πολιτική και την κυρίαρχη ιδεολογία.

Ασυμβίβαστη, καθώς δεν αρκείται στο ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ο κάθε διαχειριστής, αλλά είναι ανυποχώρητη στο σύνολο των διεκδικήσεών της!

Επαναστατική, γιατί θα συνεχίσει με επιμονή και υπομονή να συγκρούεται και να έρχεται σε ρήξη με το ευρώ, την ΕΕ, το χρέος, δημιουργώντας ρήγματα και ψηλαφώντας το δρόμο της συνολικής ανατροπής.

Μετωπική, γιατί θα προσπαθήσει να εκφράσει όλες εκείνες τις φωνές αμφισβήτησης στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, στην προσπάθεια οικοδόμησης μια άλλης αριστεράς!

Μετωπική πολιτική των σχημάτων της Ε.Α.Α.Κ.:

Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη μεγαλύτερης συσπείρωσης δυνάμεων σε μια περίοδο μάλιστα που η σκιαγράφηση ενός πολιτικού και κινηματικού σχεδίου φαντάζει δύσκολο έργο, σαν ΕΑΑΚ απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής δράσης και πολιτικής συνεργασίας σε κάθε δύναμη του κινήματος και της μαχόμενης αριστεράς. Επιδιώκουμε τον περαιτέρω κινηματικό συντονισμό μπροστά στα επίδικα που ανοίγονται με σκοπό τους ανώτερους πολιτικούς δεσμούς με τα εκάστοτε ρεύματα αναζήτησης (οργανωμένα η ανένταχτα). Τα σχήματα της ΕΑΑΚ πρέπει να αποτελέσουν σημείο συνάντησης και πόλο έλξης της ριζοσπαστικής αμφισβήτησης εντός του φοιτητικού κίνηματος για την ενίσχυση του ανατρεπτικού, ασυμβίβαστου, αντικαπιταλιστικού, μαχητικού, ριζοσπατικού ρεύματος στη νεολαία. Οι κοινές κινηματικές πρακτικές και η πολιτική ζύμωση και ώσμωση των διαφορετικών αντιλήψεων μπορούν να ενισχύσουν τις αναγκαίες πολιτικές κατευθύνσεις γύρω από τις οποίες πρέπει να κινηθεί το φοιτητικό κίνημα. Με απαράβατο όρο την κοινή δράση στο κίνημα αλλά και την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος σε αντι-ΕΕ (συνολική ρήξη με ΕΕ, Ευρώ, Χρέος, Μνημόνια), αντι-Κυβερνητική (απέναντι στην ηττημένη πολιτική στρατηγική του Σύριζά, ανατροπή της συγκυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή της πολιτικής αυτής),  αντι-αναδιαρθρωτική ( με στόχο την ανατροπή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης) κατέυθυνση. Στη βάση της συμφωνίας των παραπάνω αλλά και με κριτήριο το χαρακτήρα της κρίσης και ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση εντός του συστήματος για τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία, καλούμε τις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς και ειδικότερα την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ σε κοινές διαδικασίες βάσης ανά τμήματα. Επειδή η παραπάνω γεωμετρία δεν υπάρχει σε όλους τους συλλόγους τα σχήματα της ΕΑΑΚ πρέπει να εγγυηθούν την πολιτική ζύμωση με αυτές τις δυνάμεις με βάση τα παραπάνω κριτήρια και μεθοδολογία, χωρίς αυτό να ορίζει διαφορετική διαδικασία.  Σκοπός είναι η αναγκαία πολιτική σύγκλιση με στόχο την βαθύτερη πολιτική ενοποίηση των δυνάμεων αυτών στα σχήματα της ΕΑΑΚ.  Η πολιτική συνεργασία και σύγκλιση των δυνάμεων αυτών θα μπορούσε να ενισχυθεί και από το κοινό εκλογικό κατέβασμα, εφ’όσον αυτό γίνει με την προαναφερθείσα πολιτική συμφωνία, ως απότοκο και συνέχεια της παραπάνω μεθοδολογίας και κατοχυρώνοντας τον ενιαίο και πανελλαδικό τρόπο. Η διερεύνηση της δυνατότητας αυτής της κίνησης πρέπει να καταλήξει πανελλαδικά και ενιαία με την συνολικοπίηση και αποτίμηση της κουβέντας του διημέρου που θα γίνει πριν το Πάσχα.

Ε.Α.Α.Κ. Πάτρας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s