Πλαίσιο γενικής συνέλευσης 8-10-2015

Κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή!

 

Λίγα λόγια για την περίοδο

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη ανέδειξε με σαφή τρόπο μία συσσωρευμένη οργή, την οργή του 61,3% του ΟΧΙ στους εκβιασμούς και τις επιταγές της ΕΕ, στα μνημόνια της εξαθλίωσης και το μονόδρομο του ευρώ και της ΕΕ. Ένα ΟΧΙ ταξικό που νίκησε την εργοδοτική τρομοκρατία και την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το ΟΧΙ έπαιξε το 85% της σπουδάζουσας νεολαίας. Μίας νεολαίας που έρχεται να ζήσει στην ανεργία και την επισφάλεια, τα voucher, με πενιχρούς μισθόυς. Μίας νεολαίας που δεν μπορεί να σπουδάσει και να σχεδιάσει το μέλλον της, που βλέπει τα όνειρά της να καταστρέφονται. Ωστόσο, παρά την ξεκάθαρη και δυναμική φωνή του λαού, το περήφανο αυτό ΟΧΙ μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και φυσικά δεν έμεινε εκεί, αλλά στις 14 Αυγούστου ψηφίστηκε το 3ο μνημόνιο, το σκληρότερο απ΄ όλα τα προηγούμενα, με το οποίο έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι το “Ούτε ρήξη, ούτε υποταγή”, οδηγεί τελικά στην υποταγή ενός ολόκληρου λαού στα δεσμά της ΕΕ που δεν αφήνει χώρο σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Στόχος, λοιπόν, των εκλογών ήταν να αναδειχθεί η κυβέρνηση που θα εφαρμόσει αυτό το 3ο μνημόνιο και τα ασήκωτα ασήκωτα βάρη που φέρνει σε λαό και νεολαία.

Το τρίτο μνημόνιο φέρνει στην εκπαίδευση:

 • Tην επιχειρηματικοποίηση, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων και των εργοδοτών μέσω της έρευνας, των προγραμμάτων των πανεπιστημίων και των προγραμμάτων τεχνικής εκπαίδευσης
 • Tην περεταίρω περικοπή της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και τη λιτότητα σε όλα τα επίπεδα
 • Tην αξιολόγηση όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών ή την απόλυση του λιγότερο «ανταγωνιστικού» προσωπικού καθώς και τη δημιουργία σχολών πολλών ταχυτήτων
 • Tη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης

Άλλωστε, η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούσε ανέκαθεν θύμα της επίθεσης και ιδιαίτερα οι σχολές που δεν παράγουν άμεσα κέρδη για το κεφάλαιο. Παλαιότερα, με το νόμο «Διαμαντοπούλου», το σχέδιο “Αθηνά”, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την καταλήστευση των αποθεματικών των πανεπιστημίων κατά 70%, την κραυγαλέα υποχρηματοδότηση που έχει άμεσο αντίκτυπο στα συγγράμματα, τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μετακίνηση) , αλλά και με τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων και πιο πρόσφατα τις διαγραφές φοιτητών και το πολυνομοσχέδιο Μπαλτά, επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνήσεις από κοινού με την ΕΕ έχουν σχέδιο διάλυσης κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Η διάλυση όμως είναι μόνο η αρχή. Στο καμένο τοπίο που θα αφήσει πίσω της, θα ανοίξει ο δρόμος στις επιχειρήσεις ώστε το πανεπιστήμιο να βγει από τα συντρίμμια και να τους αποφέρει κέρδη. Στόχος του καπιταλισμού στην περίοδο της βαθιάς κρίσης του είναι να βρει νέα πεδία κερδοφορίας για να την ξεπεράσει. Και τα πανεπιστήμια είναι ένα ανεκμετάλλευτο φιλέτο, το οποίο το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρό τους εδώ και χρόνια.

Οι πρόσφυγες αντιμέτωποι με την Ευρώπη-φρούριο

Παράλληλα με όλα αυτά, τους τελευταίους 3 μήνες η κατάσταση με το μεταναστευτικό ζήτημα έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς χιλιάδες είναι οι μετανάστες που έχουν χάσει την ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν Ελλάδα και Ιταλία. Ανέκαθεν το ζήτημα του μεταναστευτικού βρισκόταν στην ατζέντα της εκάστοτε κυβέρνησης, αφού διάφοροι μηχανισμοί έχουν στηθεί για την αντιμετώπισή του (βλ. Frontex, στρατόπεδα συγκέντρωσης κλπ.). Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύσει στο αέναο πρόβλημα του μεταναστευτικού, αναδεικνύοντας τα όρια της υποταγής στην ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Έτσι χωρίς να κάνει λόγο για το θέμα τον αδειών παραμονής, ακολουθεί τυφλά την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική(βλ. Συνθήκη Δουβλίνου 2)και τους εγκλωβίζει στη χώρα εισόδου. Δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες και συμβάλλουμε στο εγχείρημα της Κατάληψης Προσφύγων και Μεταναστών στην Αθηνα, συγκεντρώνοντας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είδη πρώτης ανάγκης(τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα κλπ.). Προτάσσουμε την αλληλεγγύη όχι ως θέση άμυνας, αλλά ως θέση μάχης στον κοινό αγώνα που έχουμε να δώσουμε ντόπιοι και πρόσφυγες, εργαζόμενοι και νεολαία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας ενάντια στο μονόδρομο του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που μας επιβάλλουν!

Η πραγματικότητα στη σχολή

Η χρονιά φέτος ξεκινάει με ακόμη περισσότερες ελλείψεις σε σχέση με πέρσι που ήδη τα πράγματα δεν ήταν καλά. Ο αριθμός των διδασκόντων μειώθηκε ακόμη περισσότερο ενώ πρακτικά ακόμα τα κτίρια δεν « μας χωράνε». Την ίδια στιγμή, παρόλο που οι ελλείψεις αυτές παρουσιάζονται σαν «δεινά που φέρνει η κρίση», το μεγάλο κόστος των σπουδών, ειδικά στη σχολή μας καλά κρατεί. Εκτυπώσεις, μακετόχαρτα και αναλώσιμα που πληρώνονται αποκλειστικά απ’τους φοιτητές απαιτούνται καθημερινά σε ένα πρόγραμμα σπουδών που γίνεται όλο και πιο εντατικό(βλ.σχεδιασμούς). Όσο για κεκτημένες παροχές όπως η δωρεάν σίτιση και στέγαση, όχι απλά δεν προσφέρονται σε όλους αλλά ούτε καν στους «τυπικά δικαιούχους». Οι πρωτοετείς δεν μπορούν να φάνε στην εστία μιας και δεν έχουν πάσο.

Σε μια τέτοια λοιπόν ζωφερή πραγματικότητα  καλούμαστε να πάρουμε θέση και να δράσουμε για θέματα που μας αφορούν. Μέσα απ’τη γενική συνέλευση πρέπει να ανοίξουμε μια πλατειά συζήτηση για το τι, αρχικά θέλουμε απ’αυτή τη σχολή. Πώς θέλουμε να σπουδάζουμε, τι θέλουμε να μάθουμε, με ποιο τρόπο και τελικά με ποια μέσα και δράσεις μπορούμε να τα διεκδικήσουμε.  Πώς τελικά, μέσα από συλλογικούς αγώνες ορίζουμε οι ίδιοι τη θέση μας μέσα και έξω απ’τη σχολή, πώς       απαντάμε σε μια κατάσταση που

Μάλλον όμως δεν τα σκέφτηκαν αρκετά καλά…

Την ώρα που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, με τα κανάλια να προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε μία χαμένη γενιά, εμείς ξέρουμε ότι η εποχή μας γεννά δυνατότητες να φέρουμε τον κόσμο ανάποδα. Πέρυσι μας είπαν θρασίμια, παλαιότερα μας έλεγαν αλήτες, αλλά εμείς οργανωθούμε και να βγούμε στην αντεπίθεση! Να οργανωθούμε και να οργανώσουμε το φοιτητικό κίνημα, το οποίο πρέπει να είναι πολιτικά επικίνδυνο και θα συγκρούεται σκληρά με το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα των εργαζομένων και της πληττόμενης νεολαίας για μόρφωση, εργασία με δικαιώματα και ζωή με ελευθερίες! Για να πάρει σάρκα και οστά η αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος χρειάζεται όλοι εμείς οι πληττόμενοι φοιτητές να πάρουμε στα χέρια μας το φοιτητικό σύλλογο μέσα από τον οποίο θα παλεύουμε συλλογικά από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα μας προβλήματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου, κάθε παλιού και νέου μνημονίου και κάθε αντί-λαϊκού νομοσχεδίου.
 • Έξοδος από ΕΕ και ευρώ.
 • Ανατροπή του νόμου- εκτρώματος, του σχεδίου Αθηνά και των Συμβουλίων Διοίκησης.
 • Δεν πληρώνουμε το χρέος, δεν πληρώνουμε την κρίση τους.
 • Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Το άσυλο ανήκει σ’ όλο το λαό!
 • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας- Καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων.
 • Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία.
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού
 • Ανατροπή του νόμου για το νέο σχολείο

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση. Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές
 • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα για όλους.
 • Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
 • Καμία συγχώνευση-κλείσιμο ΑΕΙ-ΤΕΙ- σχολείων- νοσοκομείων
 • Καμία διαγραφή φοιτητή. Όχι στο νέο Οργανισμό και στους εσωτερικούς κανονισμούς των τμημάτων.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:

 • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία για το ζήτημα των φοιτητικών παροχών την Πέμπτη 8/10
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο της σχολής την Πέμπτη 8/10 στις 13.30 για την έλλειψη καθηγητών και κτιριακών υποδομών, για την εντατικοποίηση των σπουδών μας και τα αναλώσιμα
 • Πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη στις 6 από το Παράρτημα

          ΦΑΣΜΑ- Ε.Α.Α.Κ.

         Όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s