ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 9/10

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ¨ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ¨

Αυτή την εβδομάδα βλέπουμε την κυβέρνηση από μόνη της να ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Η ψήφος αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούνται από την Τρόϊκα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ.. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΕ που επικροτεί την σφαγή στην Μέση Ανατολή, της ΕΕ που δημιουργεί εμφυλίους πολέμους στην Ουκρανία και τοποθετεί Νεοναζί στην κυβέρνησή της, δηλαδή της ΕΕ της ύφεσης και της σήψης. Απ’ όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η κρίση τους βαθαίνει και ότι θα συνεχίσουν να επιτίθονται χωρίς να διστάσουν να χρησιμοποιήσουν και τα πιο απάνθρωπα μέσα.

Πιο συγκεκριμένα στην χώρα μας η επίθεση συνεχίζεται με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα (ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί, μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περικοπές κοινωνικών παροχών), πλήττοντας έτσι τα κατώτερα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα. Φαινόμενο άμμεσα συνδεδεμένο με την κυρίαρχη πολιτική (βλ. υπόθεση Μπαλτάκου), τον οποίο δεν τον πολεμάμε μέσα από δικαστήρια και φυλακίσεις, αλλά μέσα από το αντιφασιστικό κίνημα και την εργατική πάλη.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν θα μπορούσαν να αφήσουν απ’ έξω τον χώρο της εκπαίδευσης. Ξεκινώντας από το ίδιο το λύκειο, με την εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών μέτρων (τράπεζα θεμάτων κλπ.) βλέπουμε τον μαθητή να μπαίνει βίαια στη λογική της εντατικοποίησης, να καλλείται να προσαρμοστεί σ’ ένα σκληρό εξεταστικό σύστημα. Ένα σύστημα που για ακόμα μια φορά πετάει έξω τα πιο πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Η επίθεση αυτή συνεχίζεται και στην ΄Γ Βάθμια εκπαίδευση, σε ακόμα πιο οξυμένο βαθμό. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια συνολική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, η οποία εκφράζεται από μέτρα όπως τις διαγραφές 180.000 φοιτητών, την δημιουργία οργανισμών και συμβουλίων ιδρύματος καθώς και απολύσεις προσωπικού.

Διαγραφές: η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο άνθρωπος που δε δίστασε να διαπομπεύσει οροθετικές γυναίκες και να δημοσιεύσει τα στοιχεία τους στα δελτία ειδήσεων κατά τη θητεία του στην προηγούμενη κυβέρνηση, συνεχιστής των στοχεύσεων της αστικής πολιτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με αυταρχικό τρόπο στηρίζει το μέτρο των διαγραφών το δήθεν κόστος των φοιτητών. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μετά τα ν+2 χρόνια, οι φοιτητές χάνουν κάθε πρόσβαση στη φοιτητική μέριμνα (βιβλία, πάσο, σίτιση κλπ.) και το μόνο τους κόστος είναι μια κόλλα χαρτί σε κάθε εξέταση. Η προπαγάνδα αυτή μόνο αλήθεια δεν κρύβει. Η πραγματικότητα είναι ότι οι διαγραφές έρχονται σαν τομή στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, η οποία έχει ως στόχο την συνολική αναδιαμόρφωση της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Με αυτή τη διαδικασία και με ορίζοντα τη διαμόρφωση του νέου μοντέλου εργαζομένου σχηματοποιείται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, η βεντάλια πάνω στην οποία θα «ακροβατούν» οι απόφοιτοι χωρισμένοι πλέον σε διακριτές κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο κατάρτισης και τα εργασιακά τους δικαιώματα και με βάση το πτυχίο που τους παρέχεται ή όχι, καταργώντας έτσι κάθε προσπάθεια συλλογικής διεκδίκησης στην παραγωγή. Ταυτόχρονα, βρίσκουν καταφύγιο σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης (ΙΔΒΕ), απαξιώνοντας περαιτέρω την εργασιακή τους προοπτική. Έρχονται σαν ένα ακόμα εργαλείο μαζί με την τράπεζα θεμάτων και συνολικά τις αλλαγές του νέου λυκείου για να αποκλείσουν από την παιδεία μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Επίσης, συμβάλλουν στην ιδεολογική πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος, στρέφοντας τον φοιτητή σε μια συνεχή κούρσα επιβιωτισμού και επιλογής του ατομικού δρόμου, με αποτέλεσμα την διάσπαση των δεσμών από τους αγώνες και το φοιτητικό κίνημα. Ως αποτέλεσμα οι σχολές θα διαμορφωθούν σε εξεταστικά κέντρα, με όλο και λιγότερη αμφισβήτηση της καθηγητικής αυθαιρεσίας, εντείνοντας περεταίρω την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος.

Σχέδιο Αθηνά 2: το υπουργείο παιδείας -μόλις μια εβδομάδα μετά την τελική ημερομηνία της επιβολής των διαγραφών- ανακοίνωσε πως το “σχέδιο Αθηνά” “δεν επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και οικονομικό επίπεδο”. Μετά το λουκέτο του 1/4 των σχολών και τμημάτων την περασμένη χρονιά το υπουργείο παιδείας κρούει τον κώδωνα και για ακόμα 100 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ που δεν ανταποκρίνονται στα δημοσιονομικά κριτήρια και είναι “άχρηστα”. Το δημόσιο πανεπιστήμιο συνεχώς υποβαθμίζεται, την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζεται το τοπίο με τα ιδιωτικά κολλέγια. Η διάλυση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι στην ημερησία διάταξη.

Τι είναι οι οργανισμοί; οι οργανισμοί αποτελούν μαζί με τους εσωτερικούς κανονισμούς έναν “δούρειο ίππο” για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, εφαρμόζοντας την με έναν πιο αποκεντρωμένο τρόπο, αφήνοντας παράλληλα μεγάλες ελευθερίες στα συμβούλια ιδρύματος να προσαρμόσουν το πανεπιστήμιο στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς. Η δημιουργία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τις διαγραφές, αλλά και με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις προσωπικού, ως ο επόμενος φορέας για την υλοποίησή τους. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, που κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας των αναγκαίων όρων υποβάθμισης του δωρεάν και δημόσιου πανεπιστημίου, διαμόρφωσης του νέου μοντέλου εργαζομένου, έντασης των ιδιωτικοοικονομικών και ανταποδοτικών κριτηρίων και της ιδεολογικής πειθάρχησης.

Οι οργανισμοί στοχεύουν ακόμα σε: διάσπαση των προγραμμάτων σπουδών, διασπάσεις των πτυχίων, διαχείριση της περιουσίας και της παραγόμενης έρευνας του πανεπιστημίου και των εκπαιδευτικών από Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), spin off εταιρείες, δίδακτρα, πειθαρχικές διώξεις των φοιτητών και ολοκληρωτική υποβάθμιση του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Το φοιτητικό κίνημα έχει την ιστορική του «υποχρέωση» να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Είναι ανάγκη να οξύνουμε τις καταστάσεις μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, οι οποίες θα παράγουνε πολιτική και σχεδιασμό για το Φοιτητικό κίνημα. Το Φοιτητικό αυτό κίνημα να γίνει επίκεντρο της αντίστασης της νεολαίας συνενώνοντας ανέργους, εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές. Είναι ανάγκη να συνδεθεί με τον κόσμο της εργασίας ο οποίος δέχεται αντίστοιχη επίθεση με την νεολαία και όλα αυτά τα ρυάκια της αμφισβήτησης να δημιουργήσουν ένα κύμα με στόχο την ανατροπή του μετώπου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου, των Μνημονίων και κάθε αντιλαϊκού νομοσχεδίου.

Έξοδος από ΕΕ και ευρώ.

Ανατροπή του νόμου- εκτρώματος, του σχεδίου Αθηνά και των Συμβουλίων Διοίκησης.

Δεν πληρώνουμε το χρέος, δεν πληρώνουμε την κρίση τους.

Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Το άσυλο ανήκει σ’ όλο το λαό!

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας- Καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων.

Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία.

Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού

Ανατροπή του νόμου για το νέο σχολείο

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση. Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές

Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.

Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα για όλους.

Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Καμία συγχώνευση-κλείσιμο ΑΕΙ-ΤΕΙ- σχολείων- νοσοκομείων

Καμία διαγραφή φοιτητή. Όχι στο νέο Οργανισμό και στους εσωτερικούς κανονισμούς των τμημάτων.

Καλούμε σε :

  • Μαζική παράσταση στην Πρυτανεία την Πέμπτη 9/10 στις 9:00.

  • Συμμετοχή στην πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση την Πέμπτη 9/10 στις 18:00 στο Παράρτημα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s