ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Τί είναι ο Φοιτητικός Σύλλογος;

Ό φοιτητικός σύλλογος είναι μία ολότητα, που αποτελείται από όλους τους φοιτητές της εκάστοτε σχολής. Παίρνει αποφάσεις μέσω τον οργάνων του για να εκφράσει το φοιτητικό σώμα και πράττει ανάλογα με αυτές για την διεκδήκηση των ανγκών μας. Μέχρι πρότεινως υπήρχε και εκπροσώπηση τους (των φοιτητικών συλλόγων) στα όργανα συνδοιήκησης του πανεπιστημίου.

Ποιά τα όργανα του Φοιτητικού Συλλόγου;

Για να δομηθεί ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει κάποια όργανα. Το αποφασιστηκό όργανό του είναι η Γενική Συνέλευση η οποία αποτελείται από όλους τους φοιτητές, παράλληλα υπάρχει το Δοιηκιτικό Συμβούλιο, ένα όργανο με εκλεγμένους αντιπροσώπους των φοιτητών, από τις φοιτητικές εκλογές. Ποιό συγκεκριμένα για το καθένα:

ΔΣ: Το ΔΣ έχει 7 έδρες και ο ρόλος του είναι να ορίζει τις γενικές συνελεύσεις και να προσπαθεί γενικώς να εκπροσωπεί τους ΦΣ. Πολλές φορές οι καθεστωτηκές δυνάμεις (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) εκφηλίζουν το όργανο αυτό και προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν σαν ανάχωμα για το φρενάρισμα των συλλογικών διαδικασιών, καταψηφίζοντας ακόμα και το κάλεσμα του συλλόγου σε γενική συνέλευση. Ακόμα και πιό προοδευτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν γραφειοκρατικά το ΔΣ και περνάνε μέσα από αυτό σημαντικές αποφάσεις του συλλόγου, απαξιώνοντας έμμεσα έτσι τις γενικές συνελεύσεις.

Γενικές Συνελεύσεις: Οι Γενικές συνελεύσεις είναι το αποφασιτστικό όργανο του Συλλόγου, μέσα στο οποίο εκφράζονται όλοι οι φοιτητές του. Στις γενικές συνελέυσεις μπορούν να κατατεθούν (είτε από άτομα, είτε από συλλογικότητες) πλαίσια με δράσεις και με πολιτικό περιεχόμενο, τα οποία μπαίνουν σε ψήφιση για να εφαρμοστούν από τον Σύλλογο. Εμείς όμως τι συνελεύσεις θέλουμε; Θεωρούμε αναγκαία την ανασυγκρότηση του οργάνου αυτού, έτσι ώστε να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Χρειαζόμαστε συνελεύσεις που θα παράγουν πολιτική, θα προάγουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πληττόμενων φοιτητών και θα διεκδηκούν με κάθε τρόπο τις ανάγκες της νεολαίας. Αφού όμως υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στους συλλόγους και πρέπει να απαντάνε όλοι μαζί στην επίθεση που δέχεται το πανεπιστήμιο υπάρχει και η ανάγκη συντονισμού τους.

Συντονισμός Γενικών Συνελεύσεων: Σε περιόδους όξυνσης του ΦΚ (όπως το 2006-2007 με την ανατροπή του νόμου Γιαννάκου ή το 2008 με τον Α. Γρηγορόπουλο) δημιουργείται το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων, το οποίο συντονίζει σε πανελλαδική κλίμακα τους συλλόγους. Το όργανο αυτό σου δίνει και την δυνατότητα να απευθυνθείς πιο εύκολα και πιο μαζικά στα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της νεολαίας και της εκπαίδευσης (εργαζόμενους φοιτητές και μέσω των σωματείων τους, καθηγητές, δοιηκιτικό και τεχνικό προσωπικό πανεπιστημίων, μεταπτυχιακούς κ.α.).

Τα όργανα αυτά δέχονται επίθεση από την εκαιδευτική αναδιάρθρωση με σκοπό τον αφανισμό του φοιτητικού συνδικαλισμού. Έχει χαθεί η εκπροσώπηση των φοιτητών μέσα στα όργανα συνδοιήκησης του πανεπιστημίου και μέσω της απαξίωσης τους προσπαθούν να τα περάσουν στο περιθώριο. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της ύπαρξης και της μαχητικότητας ενός οργάνου για να παλεύουμε για τις ανάγκες μας, ενός οργάνου που κερδήθηκε από την πάλη του φοιτητικού κινήματος στο παρελθόν και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας το στερήσει. Εμπρός λοιπόν για πολιτικές γενικές συνελέυσεις, που θα τολμάνε να ανοίξουν όλα τα ζητήματα που προβληματίζουν την σημερινή νεολαία και θα βγάλουν μπροστά με την δράση τους ένα φοιτητικό κίνημα που θα ανατρέψει την επίθεση και θα διεκδηκήσει το πανεπιστήμιο των αναγκών μας στην κοινωνία που ορματιζόμαστε.

Φ.Α.Σ.Μ.Α.E.A.A.K.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s