ΓΙΑΤΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Γιατί φοιτητικές εκλογές;

Είναι λογικό να γεννιούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τον οποίου το σχήμα μας συμμετέχει στις φοιτητικές εκλογές. Θα αναρωτηθεί κανείς αφού αυτοί λένε “όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις πως γίνεται να κατεβαίνουν στις εκλογές;” Θα πει κανείς “κι αυτοί σαν όλους του υπόλοιπους είναι;¨ Σ’ αυτό το σημείο θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε.

Κάθε χρόνο διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές, στις οποίες το εκλογικό σώμα κάθε σχολής (το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών) εκλέγει τους αντιπροσώπους του στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.Το Δ.Σ είναι υπεύθυνο για να ορίζει τις γενικές συνελεύσεις και μπορεί να παίρνει και αποφάσεις ως όργανο του φοιτητικού συλλόγου της σχολής. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών καθορίζονται οι ¨θέσεις¨ όσων υπερψηφίστηκαν (πρόεδρος,γραμματέας,ταμείο).

Η δικιά μας θέση είναι ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε εκπροσώπηση εν ονόματι του φοιτητικού συλλόγου. Θεωρούμε ότι κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται μέσα από τις συχνές και τακτικές γενικές συνελεύσεις με την συμμετοχή του συνόλου των φοιτητών. Δεν πιστεύουμε ότι ένα εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίζει ερήμην των ίδιων των φοιτητών για αυτούς.

Ποίοι είναι λοιπόν οι λόγοι που συμμετέχουμε;

6-1 απαντήσεις…

  1. Είτε εμείς το επικροτούμε είτε όχι, το Δ.Σ παραμένει ένα όργανο του φοιτητικού συλλόγου θεσπισμένο απ’ το καταστατικό του, το οποίο μπορεί να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Θα ήταν λοιπόν ιδιαίτερα αφελές από την μεριά μας, ως φοιτητές που θέλουν να αποφασίζουν αυτοί για τον εαυτό τους κι όχι κάποιος άλλος, να αφήσουμε άλλες δυνάμεις με τις όποιες κανένα κοινό δεν έχουμε να συμμετέχουν στο Δ.Σ και εμείς να μην λαμβάνουμε καμία γνώση για το τι αποφασίζουν (βλέπε ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και διαφόρων ειδών “ανεξάρτητους” που εμφανίζονται και τους στηρίζουν οι προαναφερθέντες).

  1. Ακριβώς λοιπόν επειδή είμαστε αντίθετοι με την εκπροσώπηση και τις ονοματισμένες καρέκλες υπογράφουμε πάντα με το όνομα του σχήματος. Κάθε άτομο που συμμετέχει στο σχήμα μπορεί να παρευρεθεί στο Δ.Σ και πάντα (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) παρευρισκόμαστε όλοι το σχήμα κατά την διάρκεια του Δ.Σ.

  1. Τα Δ.Σ είναι ανοιχτές διαδικασίες και εμείς επιθυμούμε καθένας φοιτητής να μπορεί να παρευρίσκεται.

  1. Τέλος, όπως είπαμε θέλουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται απ’ την γενική συνέλευση. Τα πολιτικά μας πλαίσια, οι προτάσεις μας όπως και κάθε ψήφισμα ή καταγγελία κατεβαίνουν πάντα προς ψήφιση και συζήτηση στο σύλλογο, και όχι στο Δ.Σ.

  1. Η θέση που έχουμε λοιπόν στο Δ.Σ δεν είναι παρά ένα ακόμη μέσο παρέμβασης, το οποίο δεν χρησιμοποιούμε γραφειοκρατικά. Σκοπός μας είναι να μετατραπούν σε ανοιχτές διαδικασίες και να καταργηθεί στην πράξη, καθώς με συχνές, τακτικές, μαχητικές και αποφασιστικές συνελεύσεις, ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι το Δ.Σ είναι ένα απαραίτητο όργανο;

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως δεν είμαστε κι εμείς μια απ’ τα ίδια. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε να πάρουμε καμιά θέση στο Δ.Σ ούτε να αναμετρηθούμε με τους υπολοίπους για το πόσα κουκιά πήραμε. Δεν είμαστε γραφειοκράτες δεν θέλουμε ψόφιους συλλόγους και εμάς να κάνουμε τα κουμάντα μας. Άλλωστε έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές ποία είναι η θέση μας, με ποια μεριά τασσόμαστε και πως καθημερινά αγωνιζόμαστε για τα πάντα. Έτσι δεν περιμένουμε τις φοιτητικές εκλογές για να κριθούμε, κρινόμαστε καθημερινά σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κείμενο μας, σε κάθε σχήμα, σε κάθε συνέλευση. Αλλά για να καταφέρουμε όσα παραπάνω δεν αρκεί να κουνήσουμε το μαγικό ραβδί και “τσαφ! τα πράγματα άλλαξαν”.Σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση η επίτευξη των στόχων χρειάζεται χρειάζεται πάνω απ’ όλα μαζικότητα συμμετοχή και συζήτηση. Για αυτό το λόγο εμείς δεν θέλουμε όσοι συμφωνούν μαζί μας απλά να ρίξουν ένα χαρτί στο κουτί που λέγεται κάλπη και να μας αναθέσουν να φέρουμε εις πέρας τις ιδέες μας. Θέλουμε να βρισκόμαστε κάθε μέρα και κάθε στιγμή δίπλα, συζητώντας, συνδιαμορφώνοντας και αποφασίζοντας, έως ότου κάνουμε όλα τα όνειρα μας πράξη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s