ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

Εμείς μιλάμε ξεκάθαρα, όπως ξεκάθαρα αγωνιζόμαστε, έτσι σε αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ένα ζήτημα το οποίο ακούγεται το τελευταίο διάστημα μέσα στη σχολή αρκετά έντονα, και είναι λογικό να προβληματίζει αρκετά τους φοιτητές: ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι αριστερές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται μέσα στο πανεπιστήμιο.

Οι δυνάμεις της ΑΡΕΝ (στην σχολή μας συγκεκριμένα η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), εν όψει φοιτητικών εκλογών θέτουν το παραπάνω ζήτημα, ότι δηλαδή όλες οι δυνάμεις της αριστεράς πρέπει να κατέβουν στις φοιτητικές εκλογές μέσω ενός ψηφοδελτίου. Το αριστερό δίκτυο νεολαίας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ υποστηρίζει ότι μία τέτοια κίνηση θα βοηθούσε στο να συγκροτηθεί ένα αριστερό μέτωπο νεολαίας, το οποίο θα «έδινε ώθηση και θα βοηθούσε την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος που βρίσκεται σε λήθαργο.»

Ας πάρουμε τα ζητήματα ένα-ένα…

Αρχικά εμείς, ως σχήμα, πιστεύουμε ότι ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο μπορεί να συγκροτηθεί και να είναι νικηφόρο, μόνο όταν αυτό συγκροτείται στο πεδίο του κινήματος, μέσα στην φλόγα του αγώνα. Όχι με «από τα πάνω» συνεννοήσεις μέσα σε πολιτικά γραφεία, όχι με τεχνητές συγκολλήσεις της αριστεράς, όχι μέσω εκλογικών καταγραφών και μόνο. Η αναγκαιότητα για ενότητα δεν έρχεται ευκαιριακά μέσω των εκλογών, αλλά κάθε μέρα σε κάθε αγώνα που έχουμε να δώσουμε.   Όταν αγωνιζόμαστε μαζί μπορούμε να προχωράμε και μαζί, και να ζυμώνουμε τις διαφωνίες μας μέσα στο κίνημα, να τις υπερβαίνουμε και εν τέλει να συμπορευόμαστε σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο. Σε μια τέτοια λογική κοινής δράσης μέσα από κινηματικές διαδικασίες κινούμαστε και όλο τον χρόνο, συμμετέχοντας σε κοινά πλαίσια με την ΑΡΕΝ, για την ενίσχυση των δράσεων, κινούμενοι μακριά από σεχταριστικές λογικές.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές, οι οποίες είναι και αρκετά σημαντικές, και άρα μπορούμε νέτα σκέτα να «ενωθούμε» μέσω ενός κοινού εκλογικού κατεβάσματος, ακριβώς γιατί αν δεν υπάρχει πολιτική ενοποίηση, και μια προοπτική συνολικότερης ενοποίησης (όχι μόνο στο επίπεδο των εκλογών) μια τέτοια κίνηση θα πέσει στο κενό.

Για εμάς οι φοιτητικές εκλογές δεν αποτελούν την κορύφωση του φοιτητικού κινήματος, δεν αποτελούν αυτές και μόνο την απάντηση της νεολαίας στην τρικομματική κυβέρνηση και στην πολιτική που ασκούν μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Μια τέτοια ανάλυση εκτός του ότι για μας είναι στείρα και καταλήγει εκλογολάγνα, παραγνωρίζει τους αγώνες που δίνουν οι φοιτητές όλο το χρόνο, παραγνωρίζει τις συνελεύσεις, τις πορείες, τις καταλήψεις, τις προσπάθειες για μπλοκάρισμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στο σύνολό της. Παραγνωρίζει εντέλει την δυναμική που έχουν οι αγώνες, το πώς αυτοί αποτελούν την πιο δυναμική απάντηση, το πώς όλοι μας μέσω αυτών δίνουμε την μεγαλύτερη πολιτική μάχη ενάντια σε ότι μας φέρνουν τόσο στην κοινωνία και την εκπαίδευση.

Η αλήθεια είναι, ότι δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μια τέτοια λογική έρχεται από την συγκεκριμένη πολιτική δύναμη του συλλόγου, η απαξίωση δηλαδή των συνολικότερων αγώνων. Και αυτό γιατί οι συνάδελφοι από την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι αυτοί που ενώ ευαγγελίζονται συνεχώς το φοιτητικό κίνημα που πρέπει να γεννηθεί, το μέτωπο που πρέπει να γίνει, δεν κάνουν ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συνάδελφοι από την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι αυτοί που ενώ μπαίνουν μέσω των πλαισίων τους στις δράσεις που προτείνουμε, αρκετές φορές δεν τις «τιμούν» ούτε καν με την φυσική τους παρουσία. Και επειδή εμείς δεν είμαστε με μια λογική καταγγελιολογίας στον αέρα μιλάμε συγκεκριμένα: μπλοκάρισμα του server για την μη εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης, αποκλεισμός των ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κινητοποιήσεις των ΤΕΙ και κατάληψη του Δημαρχείου ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», άνοιγμα διοδίων. Η στήριξη των κινητοποιήσεων, και το φοιτητικό κίνημα συνολικότερα δεν γίνεται στα λόγια, το κίνημα δεν γεννιέται μόνο του. Θα χαρούμε πολύ να τους δούμε στο πλάι μας στους αγώνες, μαζικά, όχι με μια λογική «έστειλα τον εκπρόσωπο της οργάνωσής μου για να πω ότι πήγα», θα χαρούμε πολύ να δούμε ότι κινητοποιούν κόσμο όχι μόνο για τις εκλογές αλλά καθημερινά για κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα.

Όταν λοιπόν μιλάνε για τον λήθαργο στον οποίο βρίσκεται το κίνημα, ας αναθεωρήσουν το τι κάνουν αυτοί για αυτό. Τι προτείνουν δηλαδή σε καθημερινό επίπεδο, όχι μόνο λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και μόνο μέσω αυτών.  

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο μπαίνει είναι ο εκφυλισμός των φοιτητικών εκλογών. Για εμάς ο εκφυλισμός των φοιτητικών εκλογών, πέρα από τις ευθύνες των καθεστωτικών δυνάμεων (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ), έγκειται και στην αντιμετώπιση πολλών κομματιών της αριστεράς. Εκφυλισμός των φοιτητικών εκλογών είναι να γίνονται συνελεύσεις με θέμα αυτές, την στιγμή που οι φοιτητές των ΤΕΙ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαρκείας, την στιγμή που γίνονται επιθέσεις από φασίστες σε καταλήψεις, την στιγμή που φασίστες μπουκάρουν στο πανεπιστήμιο (ΠΑ.ΜΑΚ.) και δέρνουν αγωνιστές, την στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα και εμείς οι ίδιοι κάναμε συνεχώς συνελεύσεις συζητώντας και αποφασίζοντας για κάθε ζήτημα που άνοιγε στην κοινωνία και το πανεπιστήμιο. Εκφυλισμός των φοιτητικών εκλογών είναι να απουσιάζεις όλο τον χρόνο από την παρέμβαση στη σχολή και να εμφανίζεσαι μια βδομάδα πριν, μιλώντας για τις εκλογές και μόνο, καλώντας κόσμο να σε ψηφίσει. Εκφυλισμός των φοιτητικών εκλογών  είναι να έχεις μόνο πρόταγμα την μεγάλη καταγραφή της αριστεράς στις εκλογές για να νικήσουμε. Ακριβώς γιατί ξερή ψήφος χωρίς αγώνα, σε μια λογική ανάθεσης, δεν μπορεί να επιφέρει καμία αλλαγή κι ας βγει η αριστερά πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια. Για εμάς οι εκλογές δεν αποτελούν μια διαμαρτυρία που καταγράφεται επίσημα με ποσοστά. Για εμάς οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι του αγώνα μας, και μέσω αυτών θέλουμε να συγκεφαλαιωθεί ένα πολιτικό στίγμα στους φοιτητικούς συλλόγους, ένα πολιτικό στίγμα ανυπακοής και αντίστασης σε ό,τι μας επιβάλει η κυβερνούσα πολιτική. Μια ξερή ψήφος όμως χωρίς να συνειδητοποιήσουμε  ότι για να νικήσουμε χρειάζεται ένας μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, τον οποίο δεν θα κάνει κανείς άλλος για εμάς, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι, δεν έχει να πει τίποτα. Μια ξερή ενδυνάμωση της αριστεράς, χωρίς την αποτύπωση αυτής στο ίδιο το πεδίο του κινήματος, δεν έχει να πει επίσης τίποτα.

Εμείς επιλέγουμε να διαχωριστούμε πλήρως από τέτοιες λογικές, επιλέγουμε να διαχωριστούμε πλήρως από κάθε λογική ανάθεσης και εκπροσώπησης, επιλέγουμε να διαχωριστούμε πλήρως από λογικές «ψήφισε με να τα κάνω».  Οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός ούτε η κορύφωση της πολιτικής μας δράσης, αλλά ακόμα ένα κομμάτι της. Γι’ αυτό δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές με μεγάλα και κενά λόγια, αλλά ζητάμε την στήριξη του συλλόγου για να συνεχίσουμε πιο δυναμικά την πολιτική μας δράση. ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ!

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ

ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΛΜΑΕΙ ΚΑΙ ΝΙΚΑΕΙ!

Όλα αυτά τα χρόνια τα  σχήματα των ΕΑΑΚ από το ‘90 αποτελούν το πιο προωθητικό μέτωπο της αριστεράς ,της ρήξης και της ανατροπής, βάζοντας τον πιο μάχιμο και νικηφόρο  πολιτικό σχεδιασμό για το φοιτητικό κίνημα, καταφέρνοντας να ανατρέψουν νόμους και αναδιαρθρώσεις, καταφέρνοντας να βοηθήσουν στο να γίνουν τα πιο μαζικά και νικηφόρα φοιτητικά κινήματα των τελευταίων χρόνων. Αυτά δεν τα λέμε εν είδη «κομματικού πατριωτισμού» αλλά αποτελούν το πρόταγμά μας ενάντια στην αριστερά της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού. Για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την νεολαία, για να γίνει η ανατροπή ο μόνος δρόμος είναι οι συλλογικοί μας αγώνες στο τώρα, και όχι μια στάση αναμονής που δεν έχει να προτείνει τίποτα.

Παραφράζοντας τα λόγια του Che Guevara…..

…Η ανατροπή δεν είναι ένα μήλο που πέφτει όταν ωριμάζει. Πρέπει να το κάνεις να πέσει. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s