ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Το άσυλο δεν είναι νόμος στη βουλή,

ΑΣΥΛΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΗ

Την Παρασκευή 22 Μάρτη ανακοινώθηκε στα τοπικά Μ.Μ.Ε η επικείμενη εκκένωση του καταυλισμού των Ρομά που βρίσκεται στον χώρου του πανεπιστημίου, με αφορμή επώνυμες καταγγελίες κατοίκων της γύρω περιοχής (Καστρίτσι) σχετικά με παραβατικές συμπεριφορές των προαναφερθέντων. Αστυνομικές δυνάμεις όντως “επισκέφτηκαν” στον καταυλισμό και έδωσαν διορία στους Ρομά να εγκαταλείψουν τον χώρο στις επόμενες ημέρες.

Έχουμε μπροστά μας λοιπόν τόσο την πασιφανή καταπάτηση του ασύλου όσο και την στοχοποίηση ενός συνόλου ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή έχουν μια διαφορετική κουλτούρα ζωής.

Γνωρίζουμε πως η απομάκρυνση των Ρομά απ’ τον χώρο που τόσα χρόνια ζουν αποτελεί απλά μια αφορμή. Η ιστορία περί παραβατικών συμπεριφορών στο πανεπιστημιακό άσυλο είναι μια κολόνια που τραβάει χρόνια, και επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις διάφορες ακροδεξιές και φασίζουσες φωνές εντός και εκτός ακαδημαϊκών χώρων, που ωρύονται για την αναγκαιότητα κατάργησης του ασύλου και πανεπιστημιακής αστυνομίας (η λίστα είναι ατέλειωτη αλλά μερικά παραδείγματα μόνο είναι οι δηλώσεις Γεωργιάδη-Βορίδη και οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ).

Οι καταγγελίες αυτές έρχονται να δέσουν μαζί με την προ μηνών εγκατάσταση μπαρών στις εισόδους του πανεπιστημίου με σκοπό “να διασφαλίσουν την καταπολέμηση της παραβατικότητας εντός των χώρων του πανεπιστημίου και τις συνεχείς φθορές που προκαλούνται από αγνώστους”. Δεν μας κάνει εντύπωση που ο Πρύτανης Παναγιωτάκης έβαλε το χεράκι του τόσο με το να κινήσει τις νομικές διαδικασίες εναντίον των Ρομά όσο και με το να δώσει την απαραίτητη έγκριση ώστε να αλωνίζουν οι μπάτσοι μέσα στο πανεπιστήμιο. Μας εξοργίζει όμως ότι σφύριζε ανέμελα σαν να μην συμβαίνει τίποτα όταν του ζητούσαμε εξηγήσεις, δίνοντας το χιλιοπαιγμένο ρεσιτάλ του “Δεν είδα, δεν άκουσα κι αν ήμουν εκεί κοιμόμουνα”.

Είναι γελασμένοι όσοι πίστευαν ότι θα κλείναμε τα αυτιά απέναντι στην απομάκρυνση των Ρομά, σήμερα “ενοχλούσαν” και δεν ταίριαζαν στην εικόνα του πανεπιστημίου αυτοί, αύριο θα είναι όσοι δεν βάζουν μυαλό και συνεχίζουν να ζητάνε το αδύνατο, ένα άλλο πανεπιστήμιο, μια άλλη κοινωνία, μια άλλη ζωή.

Το άσυλο είναι λαϊκό κεκτημένο των αγώνων και πυρήνας κοινωνικής αντίστασης, δεν αποτελεί κυβερνητική παραχώρηση, έχει κατακτηθεί με αίμα. Το άσυλο είναι αυτό που έχει δώσει την ευκαιρία για την συνάντηση όλων των γενιών των αγωνιστών στους κοινούς τους αγώνες. Λόγω αυτού, οι πανεπιστημιακοί χώροι αποτέλεσαν κέντρα αγώνα ολόκληρου του λαού τόσο το 1973 όσο και στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, και σε τόσους άλλους αγώνες και κινήματα.

Είναι επίσης γελασμένοι λοιπόν όσοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν με ένα νόμο-πλαίσιο να το καταπατήσουν χωρίς να μας βρουν μπροστά τους, σαν “να παραδίδαμε τα όπλα αμαχητί”. Θεωρούμε καθήκον μας να υπερασπιστούμε το άσυλο αλλά πρωτίστως τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Τόσο αυτών που έχουν διαδραματιστεί στο παρελθόν όσο και αυτών που θα έρθουν να εκφράσουν το ποτάμι της λαϊκής οργής που συνεχώς φουσκώνει.

Όταν η επίθεση από μεριάς κυβέρνησης-ΤΡΟΙΚΑΣ εντείνεται, η καταστολή γίνεται κεντρική κυβερνητική πολιτική και καταστρέφεται κάθε όρος επιβίωσης μας, η οργή μας αυξάνεται και η υπομονή μας εξαντλείται. Δεν είμαστε η γενιά που σκύβει το κεφάλι, δεν είμαστε η γενιά που θα παρακολουθεί άπραγη την ζωή της να καταρρέει.

Δηλώνουμε λοιπόν σε πρυτάνεις, μπάτσους και λοιπούς πρόθυμους πως θα μας βρουν απέναντι τους. Δεν μας τρομοκρατούν, αυξάνουν τους λόγους για τους οποίους αγωνιζόμαστε.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s