ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων.

Με πραγματικά λόγια: Δουλεία με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Τον Γενάρη του 2013, στην Ελλάδα των 3 μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, των μέτρων λιτότητας, των μειώσεων μισθών-συντάξεων, των απολύσεων και της μαζικής ανεργίας, η κυβέρνηση παρουσίασε το “Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων”. Το σχέδιο αυτό έχει, μας λένε, σκοπό να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στου νέους και να αποτελέσει “βασικό εργαλείο υποστήριξης των νέων κατά τη μετάβασή τους στο εργασιακό ή επιχειρηματικό περιβάλλον” *. Ποιόν κοροϊδεύετε κύριοι;

Αξίζει πραγματικά καθένας μας, να αφιερώσει μερικό απ’ τον χρόνο του διαβάζοντας ολόκληρο το σχέδιο. Αξίζει μόνο και μόνο για να καταλάβει την υποκρισία και την αδιαφορία απέναντι σε μια γενιά που είναι καταδικασμένη στην μαζική ανεργία, στον διαρκή αγώνα για επιβίωση, σε μια γενιά χωρίς μέλλον, σε μια γενιά που της έχουν κλέψει την ζωή. Επιγραμματικά προβλέπει αμοιβές είτε 5 ευρώ την ώρα, είτε 20 ευρώ ημερομίσθιο, είτε 400 ευρώ το μήνα, κέντρα πρακτικής άσκησης για την ομαλή μετάβαση απ’ το πανεπιστήμιο στον κόσμο της εργασίας.

Αποδομώντας την ρητορεία τους…

Η μετάφραση αυτών είναι αμοιβές με πενταροδεκάρες για κανονική εργασία. Οι μισθοί πείνας που διατίθεται η κυβέρνηση να παρέχει, δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ενός ανθρώπου. Οι ίδιοι που διαλύουν κάθε κοινωνική παροχή, που συνεχώς εφαρμόζουν καινούρια μέτρα και καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, μας μιλάνε σήμερα για την αντιμετώπιση των δεινών, που αυτοί έχουν δημιουργήσει, με το να μας προτείνουν να δουλεύουμε σχεδόν δωρεάν. Αν αυτό δεν λέγεται ελεημοσύνη και ψίχουλα απ’ την κυβέρνηση, τότε πως αλλιώς να το χαρακτηρίσεις;

Για ποία ομαλή μετάβαση απ’ το πανεπιστήμιο στον κόσμο της εργασίας μας μιλάνε;

Μετάβαση απ’ τα πανεπιστήμια που φυτοζωούν λόγω της έλλειψης των βασικών όρων ύπαρξης τους (προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση), τα πανεπιστήμια που αυτοί υποβαθμίζουν, κλείνουν και διαλύουν, στην ήδη διαλυμένη αγορά εργασίας;

Για το μέλλον που μας ετοιμάζουν…

Με τα συγκεκριμένα μέτρα, η κυβέρνηση επιτρέπει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο και γίνεται εντελώς ξεκάθαρο πως το μη-μέλλον που μας ετοιμάζουν – για όσους ξεφύγουμε απ’ τον εφιάλτη της ανεργίας – είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου για ένα κομμάτι ψωμί.

Συνολικά όλα τα μέτρα που έχουν περάσει και που έρχονται να επιβάλλουν, δεν έχουν πια επιπτώσεις μόνο στις σπουδές μας ή στις συνθήκες εργασίας που θα αντιμετωπίζαμε στο μέλλον. Έχουν επιπτώσεις στην ίδια μας την ζωή.

Αυτό δείχνουν οι χιλιάδες αυτοκτονίες. Αυτό δείχνουν οι θάνατοι των 2 συναδέλφων μας στην Λάρισα.

Κανένας απ’ τους χιλιάδες θανάτους, στα 5 χρόνια κρίσης, δεν είναι τυχαίος, και δεν μπορούν παρά να χαρακτηρίζονται κρατικές δολοφονίες. Και να προστίθενται στους άλλους τόσους θανάτους μεταναστών στα σύνορα, αστέγων στους δρόμους.

Για να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε…

Αν απέναντι μας έχουν μια κυβέρνηση που σαν απάντηση σε κάθε αντίδραση δίνει απλόχερα απεριόριστη καταστολή, αν απέναντι μας έχουν ένα σύστημα που καθημερινά δολοφονεί, έχει έρθει η ώρα η γενιά μας να δώσει τις μάχες της.

Δεν είμαστε ούτε η γενιά της σιωπής, ούτε της υποταγής. Είμαστε η γενιά της ανατροπής.

Να παλέψουμε για το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα είναι στα χέρια της κοινωνίας και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της.

Να παλέψουμε μαζί με τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους για να ανατρέψουμε όλα και όσους μας καταστρέφουν το μέλλον.

Να παλέψουμε για την ίδια μας την ζωή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s