ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 19.02.2013

Και ενώ εμείς ήμασταν σε ρυθμούς εξεταστικής ο κόσμος γύρω μας καιγόταν…

…και δεν είναι καθόλου υπερβολικό, καθώς το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε ένα κύμα απεργιών σε χώρους εργασίας, οι οποίες τερματίστηκαν με το έτσι θέλω της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα…

Μετρό: Οι εργαζόμενοι του μετρό, αλλά και άλλων μέσων μεταφοράς στην Αθήνα, αντέδρασαν στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους, αλλά και στην εισαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, απεργώντας για 10 μέρες. Προφανώς μια τέτοια ανταρσία απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να παραμείνει ατιμώρητη, από το κράτος μηδενικής ανοχής. Έτσι οι εργαζόμενοι που αγωνίζονταν δίκαια για να υπερασπιστούν το μισθό τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα, αρχικά αντιμετώπισαν την επίθεση των ΜΜΕ, τα οποία πατώντας πάνω στην «ταλαιπωρία» των πολιτών που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, με τον τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν, εξαπέλυσαν την προπαγάνδα τους απέναντι στους απεργούς. Αυτό όμως δεν αρκούσε, η κυβέρνηση κήρυξε παράνομη την απεργία και προχώρησε για ακόμα μια φορά στην επιβολή της τάξης και της ασφάλειας στέλνοντας τα ΜΑΤ-ΕΚΑΜ, στον χώρο της απεργίας στερώντας έτσι στους εργαζόμενους το δικαίωμα στην διαμαρτυρία.

Ναυτεργάτες: σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση προχώρησε σε δεύτερη πολιτική επίταξη απεργών, αυτή την φορά των ναυτεργατών. Μετά από ένα ακόμα κύμα συκοφάντησης και λασπολογίας απέναντι στους απεργούς εργαζομένους, ήρθε η επιστράτευση και αυτού του κλάδου, δείχνοντας έτσι πλέον με εμφατικό τρόπο την κοινή μοίρα όλων όσων αντιστέκονται.

Ξεκίνησαν με τους μετανάστες, συνέχισαν με τις εκκενώσεις καταλήψεων, την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τώρα επιτίθενται στους εργαζόμενους που απεργούν, δηλαδή στα μαχητικά συνδικάτα. Κάνουν δηλαδή ότι μας υποσχέθηκαν:

“Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί και με άλλες ομάδες, μεταξύ των οποίων μαχητικά συνδικάτα που μπορούν να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά για αντιδημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που ζητούν οι δανειστές της Ελλάδας.”

Ανώνυμος κυβερνητικός, στους New York Times

Είναι δηλαδή πιο ξεκάθαρο από ποτέ, όποιος αντιστέκεται στην εξαθλίωση, την μιζέρια, την στέρηση της αξιοπρέπειας, όποιος εν τέλει αντιστέκεται γιατί πεινάει ή για να μην πεινάσει θα αντιμετωπίζει την σκληρή ωμή καταστολή του κράτους. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και στην προκειμένη νόμος είναι η φίμωση κάθε διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική που ασκούν.

Εργαλείο όμως στα χέρια του κράτους δεν είναι μόνο η καταστολή αλλά και η προπαγάνδα. Επί 24ώρου βάσεως τα ΜΜΕ κατευθύνουν την κοινή γνώμη με σκάνδαλα όπως η λίστα Λαγκάρντ, ενώ την ίδια ώρα στη βουλή περνιούνται νόμοι που αλλάζουν άρδην τις ζωές μας. Κατευθύνουν την οργή σε πρόσωπα (Παπακωνσταντίνου) έτσι ώστε να μην πληγεί η πολιτική στρατηγική τους. Επίσης εκμεταλλευόμενοι ύποπτες επιθέσεις (γραφεία ΝΔ, The mall) προσπαθούν να περάσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας. Ακόμη  χρησιμοποιώντας τη θεωρία των 2 άκρων ,δηλαδή ότι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής που μαχαιρώνουν μετανάστες και άλλους αγωνιστές είναι το ίδιο με τους καταληψίες και απεργούς που παλεύουν για την ζωή τους κόντρα στην βία που ασκεί η κυβέρνηση, αποπειρώνται να δυσφημίσουν και να ζημιώσουν τους αγώνες των εργαζομένων και των φοιτητών.

Όσον αφορά τον χώρο του πανεπιστημίου, μέσω της επιβολής του νέου νόμου συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση οδηγώντας σε απολύσεις μεγάλο μέρος του διοικητικού προσωπικού. Με το σχέδιο Αθηνά θεσπίζεται η συγχώνευση-κατάργηση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΑΕΙ-ΤΕΙ), χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των φοιτητών. Σταματάει η παροχή σίτισης, στέγασης αλλά και συγγραμμάτων. Απ’ την άλλη μεριά  εξισώνουν τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων, τα οποία πλέον λαμβάνουν και κρατική χρηματοδότηση(!), με των δημοσίων πανεπιστημίων  δημιουργώντας ένα υποβαθμισμένο ή ανταγωνιστικό με όρους αγοράς δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν ένα πανεπιστήμιο προθάλαμο για την παραγωγή εντατικοποιημένων και πειθήνιων εργαζομένων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Είναι φανερό ότι το τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας, δεν είναι πολύ μακριά και από εμάς τους ίδιους. Η εργασιακή προοπτική μας είναι ήδη αμφίβολη, με τα ποσοστά της ανεργίας στους νέους πτυχιούχους να αυξάνονται συνεχώς με ραγδαίο ρυθμό, αλλά και αυτοί που θα καταφέρουν να εργαστούν θα αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς. Παράλληλα θα πρέπει να ξεχάσουμε εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ακόμα και την ασφάλιση. Η κυβέρνηση δεν μένει σε αυτό, και πρόσφατα ψηφίστηκε το «Εθνικό Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης», για να αντιμετωπίσει, και καλά, την ανεργία, για να επωφελείσει ουσιαστικά τους εργοδότες και να εξευτελίσει και άλλο τους νέους πτυχιούχους. Η κυβέρνηση επιτρέπει πλέον στους εργοδότες να αμείβουν τους πτυχιούχους με 5 ολόκληρα ευρώ την ώρα, ενώ αν κάποιος καταφέρει να μείνει για έναν χρόνο στη δουλειά (ή δουλεία;) θα παίρνει  460 ευρώ τον μήνα. Όλα αυτά προβλέπονται για πτυχιούχους ΑΕΙ, όπως θα είμαστε εμείς. Το να κοιτάμε επομένως παθητικά ως τηλεθεατές τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται, είναι σαν να βάζουμε ταφόπλακα στο μέλλον μας.

Είναι χρέος μας, όχι μόνο να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, αλλά και το μέλλον μας ως εργαζόμενοι. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση και δυναμική, στο πλάι όσων αγωνίζονται. Στις 20 Φλεβάρη θα είμαστε στην απεργιακή κινητοποίηση, πλάι στους εργαζόμενους, καθώς βλέπουμε σε αυτούς τους μελλοντικούς μας εαυτούς. Δεν θα αφήσουμε τους από πάνω να ξεπουλήσουν ούτε το πανεπιστήμιο, ούτε τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και εμάς του ίδους. Θα παλέψουμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Γιατί…

 

…Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ,

ΑΓΩΝΕΣ, ΡΗΞΗ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4009 ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ
 • ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ.
 • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΗΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.
 • ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
 • ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΠΤΥΧΙΑ
 • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ.
 • ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΤΑΞΗ ΑΠΕΡΓΙΩΝ
 • ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ.
 • ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΕ-ΔΝΤ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 • Κατάληψη την ημέρα της πανεργατικής απεργίας 20/02
 • Συμμετοχή στην απεργιακή πορεία με τους φοιτητικούς συλλόγους, στις 10:00 από το Παράρτημα
 • Συμμετοχή στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη στις 18:00 από το Παράρτημα .
 • Μπλοκάρισμα των Συμβουλίων Διοίκησης
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s