ΘΑ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ… ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο νόμος πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται να διαλύσει κάθε κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος. Διαγράφει φοιτητές στα ν+2, διαλύει τα πτυχία και τα μετατρέπει σε πιστωτικές μονάδες, χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα κατοχυρωμένο σε αυτά, καταργεί το άσυλο ενώ καταργεί την φοιτητική μέριμνα, με τις εστίες να βρίσκονται ένα βήμα πριν να κλείσουν. Ταυτόχρονα έρχεται να βάλει στα πανεπιστήμια διορισμένες διοικήσεις , που θα αποτελούνται από εγκάθετους του υπουργείου, φιμώνοντας κάθε επικίνδυνη- γι’ αυτούς- φωνή μέσα σε αυτά, σε μια κατεύθυνση αρχικοποίησης των ιδρυμάτων. Το σημείο αυτό, η συγκρότηση δηλαδή των συμβουλίων διοίκησης πιστεύουμε ότι είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή ολόκληρου του νόμου. Οι εγκάθετοι του υπουργείου θα εφαρμόσουν άμεσα έναν νόμο που εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς σπουδών και διαλύει τα πάντα σε μια κατεύθυνση πειθάρχησης των φοιτητών.

Ήδη οι φοιτητές μπλοκάρανε τις διαδικασίες συγκρότησης των 5μελών εφορευτικών επιτροπών, που είχαν σαν στόχο την εκλογή των 8 ενδοπανεπιστημιακών οι οποίοι θα συμμετείχαν στα συμβούλια διοίκησης. Η… κατακρεουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου βλέποντας τις ημερομηνίες που όριζε για τον ορισμό των 5μελών επιτροπών να περνάνε και οι επιτροπές να μην ορίζονται, σκύλιασε μάλλον και αποφάσισε να της ορίσει μόνη της.

Τα συμβούλια διοίκησης θα αποτελούνται από 8 ενδοπανεπιστημιακούς και 6 εξωπανεπιστημιακούς. Σε αυτά οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα έχουν κανένα πεδίο παρέμβασης για να προασπιστούν τα δικαιώματά τους. Θα φροντίσουμε να γίνει σαφές στο υπουργείο και τους καθηγητές που συμμετέχουν στις εφορευτικές ότι όπου και να γίνει η διαδικασία εκλογής οι φοιτητικοί σύλλογοι θα είναι εκεί για να μπλοκάρουν και να απονομιμοποιήσουν τη διαδικασία μέσα και έξω από τις σχολές.

Μέχρι τώρα, όπως λειτουργούσαν οι πρυτανείες, υπήρχε οι δυνατότητα παρέμβασης στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους (καθώς και από τις προεδρείες των σχολών, τους συλλόγους των εργαζομένων του ιδρύματος κλπ). Χωρίς να θεωρούμε ιδανικό τον μέχρι τώρα τρόπο διοίκησης, αντιλαμβανόμαστε όμως πως τώρα με τα συμβούλια διοίκησης γίνεται ένα ποιοτικό άλμα προς μια τρομερά αντιδραστική κατεύθυνση, αυτή της αυταρχικοποίησης των ιδρυμάτων. Πλέον τα ιδρύματα θωρακίζονται απέναντι στη βούληση και την παρέμβαση των φοιτητών (και της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας), καθώς θα διοικούνται με εγκάθετους-τσιράκια του υπουργείου-όπως συνέβαινε στη χούντα!- σε κλειστές διαδικασίες με στόχο να περνάνε άμεσα κάθε αντιδραστικό μέτρο που επιτάσσει το υπουργείο αλλά και την ίδια τη μεταρρύθμιση και το νέο νόμο πλαίσιο χωρίς αντιστάσεις.

Έτσι, για μας αποτελεί εξαιρετικά κομβικό σημείο για το φοιτητικό κίνημα η μάχη για το μπλοκάρισμα των συμβουλίων διοίκησης. Είναι μια επιθετική κίνηση του υπουργείου που μετά τις φοιτητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις καταδίκης του νόμου, προσπαθεί να στήσει με κάθε τρόπο τις νέες διοικήσεις που θα έρθουν να υλοποιήσουν όλον τον υπόλοιπο νόμο. Θα αποτελέσει έτσι την «αρχή του κακού» και άρα είναι τεράστιας σημασίας μάχη για την έκβαση της αντιπαράθεσης φοιτητικού κινήματος και υπουργείου.

Ήδη σε πολλά ιδρύματα πανελλαδικά γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις με σκοπό το μπλοκάρισμα της εκλογής των μελών των συμβουλίων διοίκησης , κάτι που έγινε και εδώ στο Τ.Ε.Ι. Πάτρας και είχε ως αποτέλεσμα να μπει το πρώτο ανάχωμα στην αναδιάρθρωση αυτή. Ακολουθεί και η εκλογή τους  στο πανεπιστήμιο Πάτρας, στις 14 Μαρτίου, οπότε απαιτείται από τη συγκυρία να είμαστε σε ετοιμότητα έτσι ώστε με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις να αποτρέψουμε την προσπάθεια του υπουργείου να φέρει μανατζέρια να διοικούν για μας χωρίς εμάς…

ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ – ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!

ΣΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s