ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝ, ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Αναμφίβολα ζούμε τη μεγαλύτερη επίθεση σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Παράλληλα όμως βιώσαμε και τη μεγαλειώδη αντίσταση του λαού, η οποία μεταμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα σε κίνημα αντεπίθεσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχουν ήδη περάσει μια σειρά από σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που υποβαθμίζουν πλήρως το βιοτικό επίπεδο του λαού. Μετά ακριβώς από την πίεση του λαού, ο Παπανδρέου εκβιάζει με το δημοψήφισμα και εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή συναίνεση συγκροτώντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ακριβώς ότι όταν υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου και οι εξελίξεις να γίνουν απρόβλεπτες, οι υποτιθέμενες διαφωνίες χρόνων μεταξύ των αστικών πολιτικών κομμάτων πάνε περίπατο και η συγκυβέρνηση γεννιέται μέσα σε δυο μέρες.

Βρισκόμαστε έτσι μπροστά στη συγκρότηση ενός στιβαρού μηχανισμού άσκησης εξουσίας, αυτού της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ο οποίος ουσιαστικά θα εξασφαλίσει ότι υπάρχει συναίνεση για την υλοποίηση των κατευθύνσεων που δεν μπορούσε να υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ.  Με πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη, και μια κυβέρνηση συναίνεσης όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα δεσμευτούν να τηρήσουν όλους τους όρους της νέας δανειακής σύμβαση, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέες απολύσεις, περισσότερη ανεργία… Ταυτόχρονα, όλα τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν την «σωτηρία της χώρας» και προειδοποιούν όποιον θέλει να την χαλάσει. Η προβαλλόμενη θέση είναι μία: τελείωσαν όλα, λύθηκαν τα προβλήματά μας, αφού ήρθε η πολιτική συναίνεση τώρα πρέπει να έρθει και η κοινωνική. Ή να επιβληθεί.

Εμείς πρέπει να τους δείξουμε ότι ούτε τα ιδεολογήματα «εθνικής ενότητας» δεν μπορούν να τους σώσουν. Όχι μόνο τίποτα δεν λύθηκε με την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά αντιθέτως υπάρχουν όλοι οι λόγοι για να ξαναβγούμε στους δρόμους. Όπως στην πορεία της 17 Νοέμβρη οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν το δυναμικό τους παρόν, έτσι και στην απεργία της 1η Δεκέμβρη πρέπει να είμαστε όλοι εκεί και να συγκρουστούμε ευθέως με τις επιβολές του κεφαλαίου, τόσο στην εργασία όσο και στην εκπαίδευση. Γιατί ακριβώς η επίθεση στην εκπαίδευση δεν είναι ξέχωρη από την επίθεση στην εργασία. Ο στόχος των μεταρρυθμίσεων στα πανεπιστήμια είναι η δημιουργία του νέου μοντέλου εργαζομένου, ενός εργαζομένου εντατικοποιημένου και πειθήνιου, που θα δουλεύει περισσότερο, θα αμείβεται λιγότερο, και δεν θα αντιμιλάει.

Απέναντι σε όσους νομίζουν ότι θα δεχθούμε να μας διαλύσουν το μέλλον μας εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς θα είμαστε απέναντι και σε ευθεία αντιπαράθεση με κάθε εφαρμογή του νόμου πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή το συμβούλιο διοίκησης πάει να συγκροτηθεί και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Θα έρθουμε σε αντιπαράθεση με μαζικό τρόπο απέναντι στους καθηγητές που συμμετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές συγκρότησης των συμβουλίων και θα τους στοχοποιήσουμε ακόμα και προσωπικά. Έτσι, η μάχη για την ανατροπή του νόμου αλλά και γενικότερα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας περνάει και μέσα από την αντιπαράθεση με το καθηγητικό σώμα και ιδίως με το πιο αντιδραστικό μπλοκ από αυτούς. Δε θα μείνουμε αμέτοχοι στον πόλεμο που μας εξαπολύουν! Θα αντιπαρατεθούμε με όλους αυτούς που τσακίζουν τα δικαιώματά μας με κάθε μέσο και τρόπο! Είτε είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο, είτε είναι συμμάχοι τους μέσα στις σχολές όπως καθηγητές και καθεστωτικές παρατάξεις.                                                                                                                                                

Πέρα από την απεργία της 1ης Δεκέμβρη, άλλη μια ημερομηνία-κόμβος  βρίσκεται μπροστά μας. Την ερχόμενη Τρίτη 6/11 συμπληρώνονται 3 χρόνια από την κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Βράδυ Σαββάτου στα Εξάρχεια όταν ακούγεται ο πυροβολισμός από το όπλο του μπάτσου και πέφτει νεκρό το 15χρονο παιδί. Τα γεγονότα που ακολούθησαν μας είναι λίγο-πολύ γνωστά (διαδηλώσεις, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και οποιασδήποτε μορφής πράξη εναντίωσης και αμφισβήτησης). Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ήδη γεμάτο ποτήρι λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Ως συνέπεια αυτού, βγήκαν στο προσκήνιο όλα τα καταπιεζόμενα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας (ελαστικά αμοιβώμενοι-νέοι εργαζόμενοι, μετανάστες, φοιτητές και κυρίως μαθητές) και με μαζικό και δυναμικό τρόπο έδειξαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, μια πολιτική που δεν μας δίνει κανένα εχέγγυο για το μέλλον, μια πολιτική που τελικά καταλήγει να οπλίζει το χέρι του μπάτσου απέναντι στη νεολαία.

 

Τρία  χρόνια μετά την κρατική δολοφονία και τη μεγάλη κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008 οι συνθήκες που την προκάλεσαν όχι μόνο δεν άλλαξαν, αλλά η ανάγκη για την συγκρότηση ενός κινήματος που σύσσωμος ο λαός θα αντεπιτίθεται είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Σε μια στιγμή που η νίκη του λαού επιτάσσει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική ενότητα, για να οξύνει την αστάθεια αυτής της κυβέρνησης και του συστήματος, πρέπει σύσσωμο το λαϊκό κίνημα (και κάθε πολιτική του συνιστώσα), ενωμένο να βγει ακόμα πιο μαχητικά για τις νέες μάχες που έρχονται. Είναι καθήκον όλων να στηρίξουμε το δίκαιο αγώνα του λαού, να σπάσουμε την τρομοκρατία και να ανατρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση, την πολιτική τους και το σύστημα. Με ακόμα πιο μαχητικό και μαζικό τρόπο, με συντονισμό των αγώνων, σύνδεση νεολαίας και εργαζομένων και ακόμα μεγαλύτερες απεργίες μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε από δω και πέρα μέχρι την ανατροπή και τη νίκη. 

 

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΘΑ NΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 

 • Κατάργηση του νόμου πλαίσιο της Διαμαντοπούλου.
 • Ανατροπή του συμφώνου σταθερότητας, αποδέσμευση από το ΔΝΤ, το μνημόνιο και την Ε.Ε., διαγραφή του χρέους, ανάκληση όλων των μέτρων λιτότητας.
 • Καμία σκέψη για περικοπή φοιτητικών παροχών (βιβλία, σίτιση, στέγαση).
 • Κατάργηση των Κ.Ε.Σ.. Όχι στην κοινοτική οδηγία 36/05 για τα Κ.Ε.Σ..
 • Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
 • Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτά.
 • ΟΧΙ στον ασφαλιστικό μεσαίωνα και στον νέο ασφαλιστικό νόμο.
 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των νόμων για ΔΟΑΤΑΠ, ΙΔΒΕ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία
 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Κανένας περιορισμός του ασύλου.
 • Κατάργηση των αλυσίδων και των προαπαιτούμενων.
 • Καμία υποχρηματοδότηση τμημάτων, κανένα κλείσιμο η συγχώνευση σχολών ή τμημάτων.
 • Καμία περικοπή ή απόλυση ωρομίσθιου, συμβασιούχου ή 407 καθηγητή
 • Καμία εντατικοποίηση, ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.
 • Δωρεάν εκτυπώσεις και υλικά.

 

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 

 • Κατάληψη της σχολής την ημέρα της απεργίας 1η Δεκέμβρη και συμμετοχή στην απεργιακή πορεία, στις 10:00 από το Παράρτημα με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους.
 • Κατάληψη της σχολής την επόμενη Τρίτη 6 Δεκέμβρη και συμμετοχή στην πορεία.
 • Μαζική παράσταση στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος για το ζήτημα των αναλώσιμων, και της εξέτασης του μαθήματος Αρχιτεκτονική Τοπίου.
 • Μπλοκάρισμα κάθε διαδικασίας συγκρότησης συμβουλίου διοίκησης

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s