ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

38 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και βρισκόμαστε μπροστά στην πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση χωρίς την εκλογική έστω έγκριση του λαού.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχουν ήδη περάσει μια σειρά από σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που υποβαθμίζουν πλήρως το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού. Πως όμως φτάσαμε από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, να μιλάμε τώρα για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας»; Αναμφίβολα ζούμε την μεγαλύτερη επίθεση σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Παράλληλα όμως βιώσαμε και τη μεγαλειώδη αντίσταση του λαού, η οποία μεταμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα σε κίνημα αντεπίθεσης. Ήταν επομένως οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού που βγήκαν στο δρόμο, με κορύφωση την γενική απεργία 19-20 Οκτώβρη, που έριξαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η μετατροπή των παρελάσεων σε πορείες στις 28 Οκτώβρη, και η επίθεση στους επισήμους που τους έδειξε ότι ούτε τα ιδεολογήματα «εθνικής ενότητας» δεν μπορούν να τους σώσουν.

Μετά ακριβώς από την πίεση του λαού, ο Παπανδρέου εκβιάζει με το δημοψήφισμα και εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή συναίνεση συγκροτώντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ακριβώς ότι όταν υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου και οι εξελίξεις να γίνουν απρόβλεπτες, οι υποτιθέμενες διαφωνίες χρόνων μεταξύ των αστικών πολιτικών κομμάτων πάνε περίπατο και η συγκυβέρνηση γεννιέται μέσα σε δυο μέρες.

Με πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη, και μια κυβέρνηση συναίνεσης όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα δεσμευτούν να τηρήσουν όλους τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης (του νέου μνημονίου δηλαδή), το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέες απολύσεις, περισσότερη ανεργία… Ξέρουν όμως ότι όλο αυτό το διάστημα κινητοποιήσεων έχει δημιουργήσει συνειδήσεις και η κοινωνία πλέον ξέρει τι να περιμένει, γι’ αυτό ο ιδεολογικός μηχανισμός είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία. Καθημερινά, όλα τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν τη “σωτηρία της χώρας” και προειδοποιούν όποιον θέλει να τη χαλάσει. Η προβαλλόμενη θέση είναι μία: τελείωσαν όλα, λύθηκαν τα προβλήματά μας, αφού ήρθε η πολιτική συναίνεση τώρα πρέπει να έρθει και η κοινωνική. Ή να επιβληθεί.

Εμείς επομένως πρέπει να ετοιμάσουμε τις δικές μας απαντήσεις απέναντι στα προστάγματα τους. Απέναντι στην κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας – ενότητας»  το μόνο που μπορούμε να βροντοφωνάξουμε είναι: η εθνική ενότητα είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη! Η πρώτη μάχη της αγωνιζόμενης κοινωνίας είναι η 17 Νοέμβρη και το φοιτητικό κίνημα, όπως και το ’73, θα δώσει το δυναμικό παρόν από την πρώτη γραμμή.

 

Αφού η νέα κυβέρνηση επέλεξε να έρθει τώρα, 38 χρόνια μετά τον άγριο Νοέμβρη, εμείς ας της ετοιμάσουμε στις 17 την πιο άγρια υποδοχή. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s